Vannak olyan ilyen ónos esős, bágyatag, komor, szürke, hétfői  januári napok, mint például a mai. Ilyenkor a legnehezebb elhinni, hogy lesz még tündöklő tavasz, s pompázatos nyár, sőt talán egyszer meglesz a hőn áhított esküvőnk is, akárhogy is állunk a  vőlegény megléte tekintetében;)

Nos, ilyenkor érdemes egy picit a realitásokat félretenni és egy meleg takaró és egy pohár gőzölgő  kakaó felett elidőzni, inspirálódni  a XX. és a XXI. század legtöbb médiafigyelmet kapott esküvői ruhái között.

A világhírű tervezők egyszeri és megismételhetetlen kreációi, valamint nem kevésbé híres  viselőik  örökre nyomot hagytak bennünk. Érdemes nemcsak a ruhát, de a csokrot, a frizurákat és a dekorációt is figyelni a képeken, hiszen ha nem is mindenkinek jut egy monacói Rainier herceg vagy épp George Clooney. A tökéletesen egymáshoz illő részletek adják azt a káprázatos és megismételhetetlen eleganciát, amely a képekről akár 60-70 esztendő távlatából is sugárzik.

Grace Kelly

Az egész világot megbolygatta, amikor Grace Kelly, a tündöklő amerikai filmcsillag 1956-ban, 26 évesen, házasságot kötött az apró monacói hercegség III. Rainier néven uralkodó hercegével. Grace az esküvőjére egyenesen az Egyesült Államokból érkezett, mintegy 50 családtagjával, 6 koszorúslányával és 80 bőröndnyi ruhájával. Minden idők egyik legelegánsabb menyasszonyi ruháját az MGM filmstúdió filmes jelmezekkel foglalkozó részlege készítette a jeles alkalomra.

Audrey Hepburn

Az arisztokrata gyökereket is magáénak tudó nem kevésbe ünnepelt filmszínésznő egy Pierre Balmain által tervezett, rendkívül visszafogott, magasnyakú, mégis nagyon szofisztikált  ruhában mondta ki az igent élete szerelmének, Mel Ferrernek. Az elbűvölő ruhát az Audrey hajába  tűzött rózsák, a légies derekára csomózott masni, a könyékig érő kesztyű és az apró, pici, szinte pénztárcányi retikül egészíti ki.

Jackie Kennedy

A talán legismertebb  amerikai first lady-t halhatatlanná tette máig ünnepelt öltözködési  stílusa. 50 lábnyi elefántcsont színű, selyemtaftból készült, báli ruhára emlékeztető szabású  menyasszonyi ruhája időtlen klasszikus, akár napjainkban is viselhető lenne. A kreációt egyszerű gyöngysor, fátyol  és egy klasszikus csokor tette még emlékezetesebbé.

Elisabeth Taylor

Ha valaki, akkor Elisabeth Taylor igazán szerethette az esküvők és a menyasszonyi ruhák körüli izgalmakat, hiszen életében mindösszesen nyolcszor állt oltár elé (igaz, ebből  két alkalommal is Richard Burton-nel kötött házasságot). Első alkalommal mindössze 18 éves volt, amikor 1950-ben hozzáment Conrad „Nicky” Hiltonhoz. Érdekesség, hogy ebből az alkalomból a ruháját ugyanaz az MGM jelmeztervező, Helen Rose készítette, aki hat évvel később Grace Kelly menyasszonyi ruháját is. A selyemszatén, a vállakat és dekoltázst meseszép csipkével takaró, hosszú szoknyarésszel varrott ruhát fátyol, egy visszafogott kis gyöngyvirág csokor és Liz elbűvölő szépsége tette teljessé.

Összeállításunk folytatódik;)