Régen kalandoztunk a múltban és uralkodói esküvők történetében, de a mai nap egy igazán kivételes lehetőség minderre, hiszen II. Erzsébet angol királynő ma ünnepli 95.születésnapját, első ízben Fülöp edinburgh-i herceg nélkül, akitől 73 év boldog házasság után múlt szombaton volt kénytelen végső búcsút venni.

A 100. életévét pár hónap híján sajnálatos módon már be nem töltő magas,fess, legendásan jó humorú herceg 1947-ben esküdött örök hűséget az általa csak Lilibethnek becézett trónörökösnőnek, aki ugyanezzel a névvel írta alá azt a levelet is, amellyel a hercegtől múlt szombaton végső búcsút vett.

Nemcsak uralkodók között,de hétköznapi emberek esetében is igazán kivételes az a több,mint hét évtizedet felölelő időszak,amelyet a legnagyobb egyetértésben együtt tölthettek még abban a nem klasszikus felállásban is,hogy Fülöp ezzel a tiszta szerelemből köttetett házassággal egy egész életen át vállalta,hogy a világ egyik legnagyobb hatalmú uralkodónője társaként neki mindig néhány lépéssel a királynő mögött kellett lépdelnie a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Általuk nyert új értelmet az „Ígéred-e, hogy leendő feleségedet/férjedet tiszteled és szereted, míg a halál el nem választ benneteket egymástól?” esküvői fogadalom.

Sok,romantikus, örök álmodozóban él a vágy, hogy akár egyetlen napra is, de betekintsen nemcsak Erzsébet királynő és Fülöp herceg, hanem más  uralkodók, hercegkisasszonyok kívülről káprázatosnak és kiváltságosnak tűnő életébe. Kiváltképp igaz ez a házasságkötésekre:  az egyes uralkodóházak esküvőinek televíziós közvetítései rendre világméretű rekordokat döntögetnek, főleg azóta, amióta Rainer,  a monacói hercegség uralkodója  1956-ban oltár elé vezette a hollywood-i ikont, Grace Kelly-t.

De Károly herceg és Lady Diana, valamint Vilmos herceg és Katalin hercegné menyegzője sem vonzott kevesebb szemet a képernyők elé szerte a világban.
Kevesebb szó esik azonban magukról a meghívókról, amelyek ezekre a világméretű érdeklődésre számot tartó eseményekre készültek, így összegyűjtöttünk közülük néhány elérhető darabot, amelyet  az uralkodóház küldtek ki népes vendégseregének.
2018. október 12-én mondta ki az igent András York-i herceg és Sarah York-i hercegnő lánya, Eugenie Jack Brooksbanknak a Szent György Kápolnában, amelyet a Windsor kastélyban történő fogadás követett.
A 850 hivatalos vendég mellett Eugenie és Jack meghívást küldtek 1200 szerencsés közrendű embernek is, ahogy ez uralkodóházak táján bevett szokás.  Ugyanezen év májusában esküdött örök hűséget az azóta minden kiváltságos előjogaikról lemondó,  jelenleg az Egyesült Államokban civilként életüket újrakezdő Harry herceg és Meghan Markle is.

Érdekes lehet egy-egy pillantást vetni a meghívókra, hogy felfedezhessük a különbségeket közöttük.

A szemfülesek rögtön észrevehetik, hogy a zömében rendkívül puritán, minden díszítést nélkülöző meghívók tetején az egyetlen dolog, ami  markánsan különbözik, az a címer: míg Eugenie-ék meghívóján András yorki herceg fehér színű rózsáját fedezhetjük fel kékben, addig Harryékén Károly herceg aranyszínű címere látható.

Harryék meghívóit az uralkodóház hagyományainak megfelelően a londoni Barnard Westwood nyomdájában készítették el. A nyomda egyébként 100 százalékban az alkalmazottak tulajdonában áll és általában ők nyomtatják a királynő és a walesi herceg hivatalos iratait, 1985 óta pedig az esküvői meghívókat is.

Érdekesség, hogy Lottie Small, a gyakornokságát nemrég befejező munkatárs nyomtatta ki az összes meghívót, egy, az 1930-as években készült géppel, melyet ő az általa adott becenéven, kedveskedve Maud-nak hív.

A meghívókat Meghan Markle előtt tisztelegve amerikai tintával nyomták angol papírra arany és fekete betűkkel, majd az aranyozást beleégették a papírba, hogy jobban csillogjon. A fejlécben a walesi herceg címere látható, mivel az ő nevében hívták meg a vendégeket az esküvőre.

E címerek egyébként azt is jelzik, hogy ki fedezte a házasságkötés költségeit. Mivel a trónörökös Vilmos és Katalin esküvőjének költségeit maga Erzsébet királynő állta, ezért az ő meghívójukon a királynő aranyszínű címerét fedezhetjük fel.

A királyság kötelékeit azóta az idei év elején levető pár összesen egyébként 2640 vendéget hívott meg az esküvőjére. Nézzük azt a  pár kitételt, amelyeknek mindenképpen meg kellett felelni az esküvőn való részvételi lehetőségért:a legelső kritérium, hogy  csak brit állampolgárok kerülhettek fel a listára, és legfőképp olyan fiatalok, aki sokat tettek közösségükért.
1200 embert a királyság egész területéről hívtak meg. Őket a helyi elöljárók javasolták, a jegyespár pedig azt kérte, hogy minden korcsoport és társadalmi réteg képviselve legyen köztük, és legyenek olyan fiatalok is, akik példaértékűen szolgálják közösségüket és jó vezető képességekkel rendelkeznek. 200 vendéget jótékonysági szervezetektől és a hercegi pár által támogatott szervezetektől vártak. 100 diák érkezett a két helyi iskolából, a windsori Royal School-ból és a St George’s School-ból. 610-en a Windsori kastélyt támogató alapítvány tagjai közül kerültek ki, ideértve a kastélyban élő személyzetet és a Szent György kápolna közösségének tagjait, 530 vendég pedig a királyi udvartartásból és a koronabirtokokról érkezett.
A jegyespár gesztusértékű meghívása miatt ugyan sok vendéget üdvözölhettek, azonban a kápolnában, az esküvői szertartáson „csupán” 800 fő vehetett részt, mert ennyi volt a templom befogadóképessége.

Ezekhez a számokhoz képest, legalábbis a vendégsereget illetően szinte szerénynek mondható Vilmos és Katalin 2011-es esküvője, amelyen 1900-an vehettek részt. A pár az esküvőjükre egyébként korábbi szerelmeit is meghívták – a brit trónörökös két volt barátnője is részt vett a szertartáson, Kate pedig volt kedvesének, Ruper Finchnek küldött meghívót.
Az 1900 meghívott közül 1300 csak az apátságbeli ceremónián vehetett részt, az esti díszvacsorára pedig alig háromszázan kaptak meghívót.

Összehasonlításul álljon itt még néhány más meghívó ugyanezen uralkodóházból:

Anna hercegnőé és Mark Phillipsé:

András hercegé és Sarah Fergusoné:

Károly hercegé és Diana hercegnőé:

HAZAI HERCEGNŐKNEK

Ha épp esküvődet tervezgeted és erre az egyetlen napra magatoknak is a fentebbi hercegnőknek és hercegeknek kijáró, varázslatos ceremóniát álmodtál meg, az kis szervezéssel egész könnyedén meg is valósulhat. Hazánkban az elmúlt évtizedekben szerencsére számtalan kastélyt újítottak fel, amelyeket kivétel nélkül örömmel adnak bérbe esküvők káprázatos helyszínéül. Mivel ezek a kastélyok zömében szállóként is funkcionálnak, a vendégeitek szállásáról is helyben gondoskodhattok.

Az ilyen arisztokratikus esküvőkhöz klasszikus vonalvezetésű menyasszonyi ruha és klasszikus dekoráció is dukál súlyos gyertyatartókkal, antik bútorokkal, minőségi damasztszalvétákkal. Meghívókból, menü- és ültetőkártyákból  monogramos, címeres, nemes darabokat ajánlunk, bélelt borítékkal. További meghívókat itt találsz: http://weddingbybloomdesign.hu/meghivok/