A 2020-as koronavírus világjárvány egyik legmeglepőbb hozadéka, hogy a házasodási kedvet a pandémiás élethelyzet nemhogy csökkentette volna, hanem egyenesen növelte azt.

Nem volt kivétel ez alól hazánk sem, hiszen tavaly az ország valamennyi megyéjében több házasságkötés történt, mint a 2019-es évben. Érdekesség, hogy a legnagyobb mértékű növekedést(40%) Tolna és Komárom-Esztergom megyékben mérték, míg a legalacsonyabb emelkedési arány(15-20%)a házasságkötések számában Nógrád és Somogy megyékben volt megfigyelhető.
A koronavírus azonban számos pár eredeti, esküvővel kapcsolatos elképzelését átrajzolta szerte a világban a tavalyi évben és az ekkor bevezetett biztonsági intézkedések várhatóan még az idei esküvőkre is rányomják majd a bélyegüket.
NÉZZÜK, HOGYAN ÍRTA ÁT A PANDÉMIA A 2020-AS ESKÜVŐK SZOKÁSOS FORGATÓKÖNYVÉT ÉS MI VÁRHATÓ IDÉN?

 

 

 

1. Több pár választja az ültetett étkeztetést vendégei számára

A svédasztal hagyományosan népszerű módja a nagyobb esküvőkön a vacsora gyors, gördülékeny és minden vendég számára egy időben történő tálalásának.
Amy McCord Jones esküvőszervező szerint tavaly már lényegesen kevesebben választották az önkiszolgáló büfét, hisz az általában magában foglalja a közös tálalóeszközöket és a sorbanállást.
Némely pár egy végtelenül egyszerű fogadást tartott tavaly vendégei számára pár falat süteménnyel és egy-egy pohár pezsgővel. A világjárvány miatt világszerte sokaknak került veszélybe a megélhetése és teljesen érthető óvatosságból egyetlen pár sem szeretné kiüríteni a bankszámláját egy pazar esküvő miatt.
2. Hetedhét országra szóló esküvők helyett egyszerűbbek
Tehát a másik várható tendencia a világraszóló esküvők helyett inkább egyszerűbb, meghittebb, családias esküvők szervezése, amelyet a sok országban a még mindig érvényben lévő létszámkorlátozások is indokolnak.
3. Hagyományos nászajándék helyett inkább pénz
Leáldozóban van tehát a hagyományos nászajándéknak számító, minőségi étkészleteknek és egyéb konyhai felszereléseknek: a legtöbb pár jószerével úgyis együtt él már a házasság előtt is, tehát ezekkel az eszközökkel egyfelől rendelkeznek, másrészt a hétköznapokra jóval egyszerűbb és olcsóbb étkészleteket használnak.
Ezek helyett a párok jellemzően inkább arra kérik a vendégeiket, hogy járuljanak hozzá egy nászutas alaphoz, vagy a nászajándékukra szánt összeget adományozzák kedvenc jótékonysági szervezetüknek.
4. Változások az ültetésben is
Bár a nyitott ültetés az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, Robyn Bruns, a Red Letter esküvőszervezője elmondta, hogy a kijelölt ülőhelyek visszatérnek, hiszen a párok rájöttek, hogy barátaik és családtagjaik az egymást ismerőkkel szeretnek egy asztalnál ülni. Ez viszont előrevetíti azt, hogy különböző méretű és alakú asztalok váltják majd fel a katonásan, eddigiekben 4-6-8 főre terített asztalokat, hiszen egy 10 fős család és baráti társaság minden tagja együtt szeretne ülni és nem számukra idegen vagy alig ismert vendégek társaságában.
5. A greenery stílus helyett élénkebb színek
Az elmúlt évek meghatározó trendjének számító ún. greenery stílus zöld és a fehér virágai helyett a párok olyan gazdagabb, mélyebb és melegebb árnyalatokat választanak mind virágban, mind dekorációban, mint a sötét narancs, a mély bordó és a lila legkülönfélébb árnyalatai.
6. Kisebb szertartások, kisebb helyszínek
„Kezdjük azt látni, hogy sok pár már a kezdetek kezdetén jóval kisebb létszámmal tervez, ahelyett, hogy a bizonytalan COVID-19 helyzet miatti esetleges kényszerű létszámcsökkentés cirkalmas emberi problémáival és persze annak költségeivel foglalkozna” .
A csökkent létszámból egyenesen következik a kisebb, meghittebb, főként szabad térrel is rendelkező helyszínek népszerűsége. Ehhez az újonnan növekvő igényhez kiválóan passzol a Vacsorahajó helyszíne, mely magában hordozza a dunai panoráma meghittségét.
7. Élő online közvetítések
Az esküvői szertartások közvetítése egyre népszerűbb, mivel a párok arra keresnek módot, hogy a korlátozások miatt valahogy mégis megosszák különleges napjukat a távoli barátokkal és családtagokkal – és a szakértők megérzése szerint az élő közvetítés 2021-es esküvők közös,kötelező elemévé is válik.
8. A klasszikus sárga arany gyűrű újra hódít
A platina és a fehérarany népszerűsége a gyűrűk esetében tavaly óta megtörni látszik és egyre több pár választja a klasszikus sárga arany színt a fémes, hideg színű ékszerek helyett.
9. A legénybulikat és a lánybúcsúkat bárok helyett bérelt, privát,nagy lakásokban tartják
Szintén a pandémia hozadéka ,hogy a zsúfolt bárokat és éjszakai klubokat elkerülni vágyó vagy Európa több országában inkább elkerülni kényszerülő párok privát otthonokat foglalnak le leány- és legénybúcsúikra, amely a bároknál alacsonyabb költségekkel és egy meghitt, vidám este élményével zárulnak azokkal, akik igazán fontosak számukra.Azért a lakások tulajdonosát mindenképp értesítsük, mik a terveink foglalás előtt;)
10. Színesebb esküvői öltönyök
Az esküvőszervező, Bianca Hall, az Estera Events tulajdonosa úgy látja, hogy 2021-ben az esküvőkön színesebb ruhák jelennek majd meg.
Az unalmas fekete, sötétkék öltönyök helyett idén a szakértők jóval színesebben öltözött vőlegényekre számítanak: bordó és az erdőzöld számít a legújabb trendeknek, illetve a nyári, vízparti esküvőt tervező párok vőlegényei mind gyakrabban választanak pasztell kéket, elefántcsontszínt vagy a még bátrabbak akár fáradt rózsaszínt is.
11. Kisebb menyasszonyi csokrok
Egyre több menyasszony választ lépcsőzetes, nagy, leomló csokrok helyett kisebb, vékonyabb formájú csokrot, amely nem elnyomja, hanem éppen felerősíti a menyasszonyi ruha ragyogását.
Itt is előkerült egy régi klasszikus: a gyöngyvirág különösen népszerű az idei trendekben finomságával, bájosságával, mesebeli illatával mindenkit levesz a lábáról.
12. Élő virág helyett szárított virág dekoráció
A friss virágok az esküvő költségeit az égig emelhetik, ezért sok pár a szárított virágból készült dekorációt választja költséghatékony alternatívának.
Mi tagadás, a szárított virág textúráit és semleges színeit szinte bármilyen színvilágba be lehet szőni, és az esemény után könnyű őket emlékbe is eltenni.
A cikk szerzője: Pásti Andrea, Wedding by Bloom Design Studio alapító