Egy esküvő megszervezése mindenképp hatalmas feladat, egy emlékezetes, életre szóló esküvőé pedig még annál is nagyobb. Óriási a nyomás a házasulandó feleken, hisz a lehető legtökéletesebb külsővel, lélegzetelállító helyszínen, a legszemrevalóbb terítékkel, a legfinomabb falatokkal és a leghangulatosabb zenével képzeljük el mindannyian életünk nagy napját- annak legfontosabb szereplői előtt. Rengeteg „leg” egy mondatban, ugye…?

Tudják, érzik ezt az esküvői szolgáltatók is, ezért sokszor kényszerítik bele a párokat olyan választásokba, amelyek nem is feltétlenül a személyiségüket, életstílusukat vagy a büdzséjüket tükrözik.

Még mielőtt belevetitek magatokat a végtelenül felkapott greenery, toszkán, borvidék esetleg kastély tematikájú/stílusú esküvőkbe, érdemes néhány tanácsot megfontolnotok, mert egy esküvő akkor igazi és életreszóló, ha önazonos, mindketten aktívan részt vesztek a tervezési folyamatokban, a vendéglista összeállításában, a helyszín- és a menü kiválasztásában.

Támpontok az igazán testreszabott esküvői stílus eldöntéséhez:

A kitűzött dátum

Végtelenül triviális, de ha késő tavaszi, nyári, esetleg kora őszi időpontban keltek egybe, természetesen adott a természetközeli helyszín, a romantikus kék ég, esetleg a vízpart. Nagyon meghitt lehet egy ún. greenery stílusú esküvő sok-sok zölddel, fából készült bútorokkal. Ha téli vagy időjárás által inkább befolyásolt kora tavaszi kitűzött dátum mellett döntöttetek, akkor viszont  a zárt helyszín a javasolt vagy legalábbis olyan, ahová rövid kinntartózkodást(fotózás, koccintás)követően be lehet húzódni.

Az életsílus

Az időpont mellett a másik meghatározó szempont. Ha igazi nagyvárosi kozmopoliták vagytok, érdemes egy zárt éttermi vagy egyéb beltéri helyszín mellett dönteni. De ha nagy természetjárók vagytok vagy éppenséggel  a Balaton szerelmesei, akkor Nektek meg pont e négy fal közé zárt keret lenne túl művies: erősen ajánlott  akkor szétnézni  szabadtéri,vidéki helyszíneken vagy éppenséggel a temérdek Balaton-közeli lehetőség közül választani. Ha nagy borosok vagytok, esetleg a kapcsolat is egy-két pohár gyöngyöző rosé mellett kezdett kibontakozni:adott lehet a kedvenc, közös pincészet, feltéve, ha vállalnak rendezvényeket és esetleg konyhájuk is van.

A meghívottak száma

Erősen ajánlott a listát már rögtön a tervezési szakasz elején elkészíteni, hiszen akár beltéri, akár kültéri helyszín mellett döntetek, fontos szempont a helyszín befogadóképessége. Itt sem érdemes túlzásokba esni:ha már abban a korban vagytok,hogy picit visszahúzódóbb életet éltek és nem a hétvégi buli- és bártúra az origója a hétnek, akkor érdemes egy meghittebb, maximum 50-60 fős esküvőt tartani. Ha viszont Ti vagytok a közösség motorjai és nincs nélkületek baráti vagy családi összejövetel és nagyobb gond lehúzni valakit a listáról, mint rátenni, akkor a nagyszabású esküvőt hatalmas vendégsereggel pont Nektek találták ki.

A meghívó

Az esemény záloga, névjegye, örök emlék mind a házasulandóknak, mind a meghívottaknak, érdemes hát kiemelt hangsúlyt fektetni rá. A meghívó minőségéből, stílusából, szín- és formavilágából már nagyon sok részletre lehet következtetni a közelgő eseménnyel kapcsolatban. Rengeteg fajta érhető el jelenleg is a piacon, mégis elsősorban az ún. watercolor stílus hódít hatalmas virágokkal és kalligrafikus betűtípusok használatával. Ha ez a Ti ízlésvilágotoknak vagy a kiválasztott helyszínhez képest picit soknak érzitek, mi az alábbi alternatívát tudjuk szívből ajánlani. Esküvői meghívók >>

A menyasszonyi ruha

A kiválasztott esküvői tematika és helyszín nagymértékben befolyásolja a választható menyasszonyi ruha stílusát is: szabadtéri, vidéki esküvőkre például egyáltalán nem praktikus nagy, abroncsos, „hercegnős” ruhát választani, hiszen a menyasszony nem vagy csak nagyon nehezen fog tudni ebben mozogni ez pedig a teljes eseményre rányomja majd a hangulatát. Kastélyokhoz, vidéki kúriákhoz viszont éppenséggel pont ez az előkelően elegáns ruha dukál, viszont egy könnyedebb, lazább vidéki helyszín egy egyszerűbb szabású, fűző- és abroncsmentes, laza mozgást is engedő légiesebb ruhaköltemény után kívánkozik.

Menü

Az esküvők egyik legfontosabb ismérve időtlen idők óta, hogy minden pár igyekszik vendégei kedvében járni és örömüket a legfinomabb falatokkal kifejezésre juttatni. Ha a meghívotti létszám és a helyszín már végleges, akkor érdemes körbekérdezni vannak-e ételallergiások, vegetáriánusok, vegánok vagy egyéb speciális diétát követők a meghívotti listánkon. Ha a pontos számukkal tisztában vagyunk, a helyszínen vagy a catering céggel is egyszerűbb már az elején ennek megfelelően tervezni.

Költségvetés

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejtenünk az egyik legmeghatározóbb tényezőből, vagyis, hogy mekkora összeget tudunk az esküvői kiadásokra szánni. Érdemes még az elején az örömszülőket, esetleg testvéreket, nagynéniket, nagybácsikat, keresztszülőket megkérdezni, hogy tudnak-e/szeretnének-e valamekkora összeggel a költségeitekhez hozzájárulni. A rendelkezésre álló összeg birtokában aztán indulhat a matekozás;)