Ha mintegy 80 évvel ezelőtt létezett volna már Instagram, az előkelő magyar grófi családból és amerikai édesanyától született elbűvölően szép Apponyi Geraldine már házasságkötése előtt is annak egyik legnagyobb hazai sztárja lehetett volna. Szépsége és megnyerő személyisége az akkori társasági élet legnagyobb csillagai közé emelte. Népszerűsége hamar kinőtte az országot is: egy nemzetközi társasági lapban felfigyelt rá a női nem nagy kedvelőjeként számon tartott, akkor még mindig agglegény 42 esztendős I. Ahmet Zogu albán király is. A király és a menyasszonyjelölt 1937. december 31-én találkoztak először a tiranai palotában, a szilveszteri bálon.

Az akkor még nagyon fiatal, mindössze 22 éves Geraldine a találkozó előtti félelmei a bált követően őszinte vonzalommá alakultak át. Hosszas készülődés után végül a három napig tartó esküvői ünnepségeket április végén tartották meg.

Szájtátva figyeltük tavaly Harry herceg és Meghan Markle nagyszabású esküvői előkészületeit, pedig e körülbelül 80 évvel ezelőtti, ráadásul magyar vonatkozású, többnapos, Tiranában megtartott uralkodói mennyegző sem nélkülözte a fényűző részleteket és pompát: a leendő albán királyné menyasszonyi ruháját Párizsban a Chanel divatház állította össze és készítette el az Apponyi-család brüsszeli csipkéinek, drágaköveinek, gyöngyeinek és ezüsthímzéseinek a felhasználásával.

A király odaadó szerelméről tett tanúbizonyságot, hogy a magyar kultúra hagyományai éppolyan hangsúllyal jelentek meg az esküvőn, mint az albáné: a királyi udvarba nemcsak magyar komornyikot, de egy komplett cigányzenekart is rendelt, a francia és bécsi ételek mellett az Apponyi család főszakácsával pedig ínycsiklandozó magyar fogásokat is felszolgáltatott.

A  három napos, hetedhét szertartás végét összesen százegy ágyúlövés jelezte. Horthy Miklós kormányzó a magyar nemzet nevében két lipicai mént küldött nászajándékul az ifjú párnak, az olasz külügyminiszter egy ezüst műtárgyat, a Duce aranyozott bronzvázákat, az olasz király egy sárkányszobrot, Hitler pedig egy Mercedest ajándékozott az előkelő párnak.