Poligámia és háremek, az oktatás és alapvető jogok hiánya, csillogó gyémántok és burkák – az arab feleségek életéről olyan sok sztereotípia él a szemünkben, hogy nehéz megkülönböztetni a valóságot a mítoszoktól.

Hogy mi igaz a gyönyörű és titokzatos keleti nők körüli legendákból és milyen az arab feleségek élete valójában?

Íme néhány érdekes tény.

Elrendezett házasság

Az arab országokban fennálló házasságok fele továbbra is a szülők akarata szerint elrendezett. A legtöbben úgy gondolják, hogy senki nem kéri ki a férjhez adandó lány véleményét. Igazság szerint azonban, ha a menyasszonynak nem tetszik a kiszemelt vőlegény, megtagadhatja a szülei javaslatát.

Érdekesség, hogy a világ többi kultúrájával ellentétben viszont a házassági szerződés aláírása kötelező szabály.
Az arab nők elenyészően ritkán mennek feleségül más vallású férfiakhoz, mert ilyen esetekben akár hazájukból való kitiltással is szankcionálhatják őket.

A férfiaknak több kiváltságuk van ebben a helyzetben: ők minden következmény nélkül házasságra léphetnek keresztény vagy zsidó lányokkal. Azonban ebben az esetben a lány nem kap állampolgárságot és a gyerekek válás esetén az apjukkal maradnak.

A házasságkötés ideje

A legtöbb arab országban a vőlegény és a menyasszony minimális életkora 18 év. Igaz ez Tunéziára is, az ország állampolgárai a törvény szerint 18 éves korukban jogilag már házasodhatnak, de ehhez képest a valóságban a menyasszonyok átlagéletkora 25, míg a vőlegényeké 30 év. Egyes fejlődő arab országokban azonban a korai házasságok még mindig rendkívül népszerűek. Szaúd-Arábiában és Jemenben például a legtöbb lány 18 esztendős koráig házasságot köt.

Az esküvői szertartás

A hagyományok az egyes országokban változóak, de a tradíció szerint – bármennyire is meglepő ez számunkra, de az arab menyasszony és a vőlegény külön-külön ünnepli az esküvőjét.

A „férfi esküvőre” egy, a „menyasszony esküvőjétől” eltérő napon kerül sor: a szertartás maga rendszerint nagyon egyszerű: teát, kávét és egy szolíd vacsorát szervíroznak a kizárólag férfi vendégek számára és az egész ceremónia legfeljebb 4 órát vesz igénybe.
A menyasszonyok esküvőit ezzel szemben sokkal szélesebb körben ünneplik, mely kiváló alkalom arra, hogy a menyasszony hölgyvendégei gyémántjaikat, designer cipőiket és előkelő estélyi ruháikat bemutathassák legalább egymásnak, mert a hétköznapokban ezek a fényűző kellékek a hidzsábok és a fátyolok alatt, illetve mögött rejtőznek. Ez az elsődleges oka annak, hogy kizárólag nők vehetnek részt egy ilyen esküvőn. A férfiak megjelenése itt szigorúan tilos. Még a személyzet is csak nőkből állhat, de igaz ez a meghívott művészekre, zenészekre, fotósokra és DJ-kre is. Bármilyen híres énekesnőt is hívnak meg az ünnepségre, még ő sem láthatja sem a menyasszonyt, sem a vendégeket: rendszerint egy külön helységben énekel és előadását kivetítőn közvetítik onnan az összesereglett „násznépnek”.
A férj látogatását a ceremónián előzetesen bejelentik, hogy az összes nő magára ölthesse tradícionális, mindent elfedő hidzsábját és fátylát. Ha a férj megérkezik a ceremóniára testvéreivel vagy atyjával, akkor a menyasszonyt szintén mindent elfedő, de fehér ún. abayát visel, még a férje hozzátartozói sem látják szépségét.
Tilos alkoholt felszolgálni és ajándékozni az arab kultúrában, nem kivételek ez alól az esküvők sem. A meghívott vendégek általában értékes művészeti alkotásokat, ékszereket vagy selymet ajándékoznak az ifjú párnak.

Többnejűség

A legtöbb házasság az arab országokban mára már monogám. Hiába teszi lehetővé az iszlám, hogy egy férfinak több (maximum 4) felesége legyen, a legtöbb arab férfi ezt nem engedheti meg magának, hisz mindegyiküket ugyanolyan házzal kell ellátni és egyenlő mennyiségű figyelmet, ajándékot és ékszert érdemelnek. A több feleség napjainkban már csak a sejkek és a nagyon gazdag üzletemberek kiváltsága.
Többnejűség esetén is az elsőként köttetett házasság a legfontosabb: nem számít, hogy hány felesége van az embernek, az első házasság marad a „nagy házasság” és az első feleség válik „vezetővé”.
Ha egy házas férfi új feleséget kíván hozni, akkor azt a többi feleségnek el kell fogadnia. Általában minden feleség különböző házban él és nem találkoznak gyakran.

Válás

A régi hagyomány szerint egy házas muszlim férfinek elegendő felesége jelenlétében azt a mondatot háromszor megismételni, hogy „elválok tőled”. Ezt követően a feleség egy rövid ideig még a férj házában tartózkodik , hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem várandós. A várakozási idő alatt a férje meggondolhatja magát, egyszerűen azt mondván, hogy „visszaveszlek” és ilyenkor a házasság a szokott rendben folytatódik.

Egy nő is kérheti azonban a házasság felbontását, ha úgy érzi, hogy a férje nem eléggé gondoskodik róla. Ilyen eseteket a bíróságokon gondosan megvizsgálják a keresetet és gyakran teljesítik a válni készülő asszony akaratát. Az arab világban a férfiak nem virágokkal, hanem arannyal és ékszerekkel fejezik ki szeretetüket. Például egy férjnek rendszeresen el kell vinnie a feleségét éttermekbe valamint drága ajándékokkal és ruhákkal kell meglepnie. Ha több felesége van, akkor egyenlő mennyiségű figyelmet és ajándékot kell biztosítania.
Más esetekben nagyon nehéz egy nőnek elválni, mert a bíróságok gyakran előítéletes döntéseket hoznak a férj oldalának támogatására.

Női jogok

A sztereotípiák ellenére az arab nőt a férfiak nagyra becsülik. Nem kell hiányt érezniük semmiben.

Történelmi érdekesség, hogy az arab nők az elsők között voltak a világban, akiknek joguk volt a saját akaratuk szerint házasodni ezen kívül kezdeményezhették a házasság felbontását és rendelkezhettek saját tulajdonukkal. Ez a 7. században történt, amikor más országokból származó nőknek közel sem voltak ilyen lehetőségeik.
Az iszlám törvények a férfi és a nő közötti házasságot olyan szerződésnek tekintették, amely csak akkor érvényes, ha abban mindkét partner egyetért. Ezenkívül bevezették a nő tulajdonjogát és a családja által szerzett vagyontárgyak használati jogát is.

Női napok hetente

Hetente egyszer, az Egyesült Arab Emírségek valamennyi strandja, aquaparkja és szépségszalonja csak nők számára áll nyitva. A férfiak egyszerűen nem engedhetik meg maguknak ilyenkor, hogy belépjenek ezekre a helyekre.
A muszlim feleség azonban mindent a férje engedélyével tesz. Ha valahová akar menni, először azt el kell mondania a férjének és meg kell kapnia az ő engedélyét.

Ruházat

A nők kötelesek elrejteni testüket csadorral, arcukat pedig fátyollal. Mindezt azért találták ki, hogy szépségüket kizárólag saját férjük láthassa. De a csador alatt bármit viselhetnek: miniszoknyát, farmert vagy akár rövidnadrágot is. Hagyományos öltözetet csak akkor viselhetnek, ha kizárólag nők vagy családtagjaik körében vannak. A szigorú öltözködésre vonatkozó szokást nem minden országban követik, de az általánosságban elmondható, hogy a nőknek szinte minden arab országban el fedniük fátyollal az arcukat.
Kuwait az egyetlen arab ország, ahol a nők európai ruhákat viselhetnek, azonban természetesen ezeknek is visszafogottnak kell lenniük. De Jemenben és Szudánban, annyira a régi hagyományok élnek még, hogy a nőknek olyan fekete ruhát kell viselniük, amelyek teljesen elrejtik őket a fejüktől egészen a lábfejükig.

Oktatás és munka

Általánosságban elmondható, ha egy arab nő tovább szeretne tanulni, arra van lehetőség; sok lány számára akár külföldön is. Az Egyesült Arab Emírségekben a lányok 77% -a főiskolára vagy egyetemre jár és az Al Ain Egyetem összes hallgatójának 75% -át ők teszik ki.
A házimunka hagyományosan női feladat. Gazdagabb országokban ezt a kötelezettséget bejárónők segítik és egy nő fő feladata a gyermekek szülése és nevelése.
Az arab országokban női karrier ugyan létezik: de például az Egyesült Arab Emírségekben a vezetők mindössze 2% -a nő, az adminisztratív pozíciók 20% -át teszik ki, és az ország munkaerejének mindössze 35% -a női. Érdekesség,hogy Abu Dhabi tőzsdéjén a befektetők 43% -a nő. Emellett az Egyesült Arab Emírségekben a gyengébb nem képviselői akár bírói pozíciót is betölthetnek és olyan kormányzati szerveknél is dolgozhatnak, mint például a rendőrség. A parlament több mint 26% -át Tunéziában nők alkotják. A fejlődés akadálya a jövőben csak az lehet hogy sok arab országban a nő férje vagy gyámja engedélye nélkül nem mehet dolgozni.