Az angolszász kultúrából gyűrűzött be hozzánk az a szép hagyomány, hogy esküvők alkalmával a meghívott vendégek mindegyike kap egy kedves kis figyelmességet, valamely apróságot, úgynevezett köszönőajándékot, amellyel az ifjú pár azt hálálja meg, hogy a meghívott részt vett életük nagy napján, osztoztak örömükben. Egy esküvő kétségkívül költséges esemény és lássuk be, gyakran előfordul, hogy a műgonddal kikészített apróságot a vendég ottfelejti, picit felöntött a garatra és elhagyja vagy valamely egyéb okból  az megrongálódva érkezik haza.

2019-et írunk,  a világ népessége lassan ébredezik; a környezettudatos és  gazdaságos hívószavak már szerencsére az esküvők világába is begyűrűztek.

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak olyan szép, emlékezetes és szívhez szóló ajándékot adni  meghívott vendégeinknek, amelyek még ezen fentebbi feltételeknek is megfelelnek?

Valami kézzel írott

Nem kell sem regényt, sem novellát írni, de egy szép kártyán pár, kézzel írott, személyre szabott sor a vendégnek olykor többet jelent, mint a legdrágább, legtrendibb, ám személytelen tárgyi emlék.

Valami a kertből

Nyilvánvaló előnnyel indulnak azok, akiknek van saját kertjük vagy legalább valakinek van a rokonságból és egy csinos papírba, pár szál, saját kezűleg szedett virággal kedveskednek vendégeiknek. Bónusz, ha esetleg olyan növényt vagy virágot választunk, amely akár szárítva is szép marad (rózsa, levendula, stb).

Valami a kertbe/balkonra

Kevesen gondolnak erre, pedig igazán szimbolikus és gyönyörű gesztus, ha egy csomag vető-  vagy virágmaggal emlékeztetjük vendégeinket és saját magunkat is arra, hogy az immáron elvetett szerelem magjait gondozni, ápolni is kell.

Valami édes

Ügyeskezű menyasszonyok és barátnői/családtagjai nagy előnnyel indulnak, de nagyon kedves, barátságot még inkább összekovácsoló program lehet egy akár sima vajas kekszet az esküvő előtt pár nappal legyúrni, formázni és a vidám és emlékezetes délután alkalmával készített finomságokat vendégeink számára szép papírtasakokba rendezni.

Valami szezonális

Májusi esküvőd van és tombol az eperszezon? Van ember, aki ne szeretné a világ egyik legfinomabb gyümölcsét? Csak rendezd tálkákba a kellő mennyiséget az esküvő előtti délutánon és kész is vagy egy egészséges és mennyei finomsággal. Őszi menyegzők alkalmával ugyanilyen kedves gesztus egy fürt szőlő és pár darabka sajt.

     

Valami illatos

A kevésbé ügyeskezűeknek is garantált siker a saját készítésű illatgyertya: nem kell hozzá más, mint méhviaszt felolvasztani, abba pár csepp illóolajat (a levendulával és citromolajjal sosem tudunk melléfogni) csepegtetni, akár az előzetesen erre a célra gyűjtögetett formás kis üvegek aljára pedig egy kanócot tenni. A bolhapiacok barátai akár régi, szép mintájú csészéket is keresgélhetnek erre a célra, így még szebb lesz a kész mű.

Valami egy utazásról

Végtelenül kedves gesztus, ha a pár az esküvője előtti külföldi utazásáról hoz valamely helyi specialitást: fűszert, kávét, kakaót, csokoládét, stb és ezt porciózza ki szépen a násznép számára. Ki ne hatódna meg ezen a figyelmességen?

     

Valami helyi

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy például a Balaton partján mondjuk ki az igent, mondjuk a festői szépségű Tihanyban, akkor máris adja magát egy-egy csokor levendula, nem igaz?

Valami tuti házi recept

Odavannak a családtagjaitok és a barátaitok a csípős szószért, amit például grillezéskor szoktál készíteni? Tele a kert gyümölccsel és Te meg nagy lekvárguru vagy? Készíts egy nagyobb adagot és hidd el, imádni fognak az üvegbe zárt figyelmességért és törődésért.

Valami origami

Vízparti esküvőd lesz? Nos, mondjuk 100 darab hajtogatott papírhajót a vendégeknek elkészíteni nemcsak jó mulatság, de kiváló dekoráció is az asztalokon:)